tisdag 9 februari 2010

Roaccutan mot acne

I sverige är Roaccutan förbjudet men kan skrivas ut på licens vid mycket allvarliga fall av acne.

Differin är något vem som helst med lite ungdomsakne kan gå och få, det är det första man får utskrivet...

Och nej, självklart finns det värre mediciner.
Men jag tycker det är intressant och kul och veta hur det går för andra, därav tråden. Om alla skulle tänka: "Är det värt att skriva en tråd om hur man blir av med eksem? ( ett exempel ) en tråd för varje problem känns lite sådär" så skulle ingen skriva någon tråd.

Jag tycker det är en bra idé att ha en stor tråd om varje "stor" medicin ist. för massa små med 10 inlägg i varje. För då kan man lätt bara söka på Roaccutan, hitta den här tråden, hitta massa svar och få hjälp istället för att kolla igenom 20 små trådar.

Men det är min åsikt, tkr moderatorerna annorlunda får de väl ta bort tråden.

Vinterkräksjukan är som du säkert vet ett virus

Vinterkräksjukan är som du säkert vet ett virus (heter egentligen Calicivirus) och infekterar cellerna i tunntarmen om vi skulle råka få i oss dem. Där kommer de att göra så att cellerna spricker och dör och det gör i sin tur att vi inte kan ta upp så mycket av maten vi äter vilket leder till diarré. När vi bajjar eller kräks kommer det att följa med döda celler men även virus vilket gör att kräkningarna och bajset är det som främst sprider smittan. Naturligtvis kan man ju ha virus även i munnen (saliven) och då det bara krävs en lite mängd virus för att bli sjuk är det möjligt att man kan smittas så. Men som sagt, mer virus i bajs/kräk = störst smittrisk. Man säger att man kan sprida smitta i ungefär 48 h efter sista kräkningen/diarrén.

Ett av problemen med kräkisen är att man bara blir immun mot viruset i en kort period efter att man har haft det (kanske 2-3 månader) innan immunförsvaret tacklar av och viruset muterar så att man kan smittas igen. Har du riktig oflyt kan du även få en annan stam av viruset snabbt efter att du haft det och bli sjuk två gånger men det är ovanligt.

The good news - ungefär 20% av befolkningen är immuna (viruset kommer inte in i tarmcellerna). Går inte att veta om man är det dock om man inte vet med sig att man aldrig får det.
Handsprit gör lika mycket nytta på calicivirus som fjärt mot en F-15 (de tål skiten). Noggrann handtvätt med tvål och vatten är det som gäller. Därmed inte sagt att det kan va bra attt sprita labbarna ibland för att inte få i sig bakterier som också kan ge en diarré och annat men mot kräkisen hjälper det föga. Hoppas jag rätt ut lite iaf

http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article6721695.ab



Euapoteket - Wartec

Jag har haft kondylom och fick behandling med wartec, fast i lösning, inte kräm.
Det tar tid att bli av med, dessutom ligger ju viruset kvar i kroppen och kan ge återfall. Jag fick några återfall under de första året efter, men sedan dess har jag klarat mig. Men då kunde jag ju börja behandla på en gång jag upptäckte och inget av återfallen blev lika allvarligt som första omgången. Jag hade precis som du stora områden med sammanväxta vårtor. men jag hade nästan inget inuti, bara ett par små vårtor längst ut på inre läpparna.

Den klåda som vårtorna orsakade går knappt att beskriva så jag föredrog faktiskt att det sved rätt bra av wartecen. Kan bara säga att du ska ha tålamod, det tar tid. KÄnner du dig orolig så prata med den som gav dig diagnos och skrev ut preparatet. Mer kan jag nog inte säga.

lycka till

/Ingrid

Klamydia - Zithromax

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen som är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Klamydia behandlas med antibiotika. Du kan vara smittad utan att veta om det. Sveda när du kissar är vanligaste besväret. Utan behandling kan infektionen leda till att du inte kan få barn.

Klamydia smittar vid vaginalt, oralt och analt sex utan kondom. Sjukdomen orsakas av bakterier som finns i urinrör och slida, ibland även i ändtarm och i sällsynta fall svalg.

Utan behandling kan infektionen leda till sterilitet hos framför allt kvinnor, eftersom den kan leda till äggledarinflammation. Till följd av äggledarinflammation finns också risk för utomkvedshavandeskap vid en framtida graviditet. Kvinnan kan även smitta barnet vid förlossningen så att det nyfödda barnet får ögoninfektion och lunginflammation.

Hos män kan klamydia orsaka bitestikelinflammation, som innebär risk för sterilitet.

Antalet insjuknade har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren, störst är ökningen bland ungdomar i åldrarna 15 till 24 år.

Enligt smittskyddslagen är du skyldig att omedelbart söka läkarvård om du misstänker att du är smittad av klamydia. All undersökning, vård och behandling som behövs är kostnadsfri. Du är skyldig att göra de undersökningar och ta de prover som behövs. Om du är smittad måste du genomgå behandling.

Du måste även lämna uppgifter om den eller de personer som kan ha smittat dig och vilka du kan ha smittat. Du kan själv välja om du vill informera dina partner eller be att din läkare gör det. Du är i så fall alltid anonym gentemot dina partner genom sekretesskyddet i smittskyddslagen.