tisdag 9 februari 2010

Vinterkräksjukan är som du säkert vet ett virus

Vinterkräksjukan är som du säkert vet ett virus (heter egentligen Calicivirus) och infekterar cellerna i tunntarmen om vi skulle råka få i oss dem. Där kommer de att göra så att cellerna spricker och dör och det gör i sin tur att vi inte kan ta upp så mycket av maten vi äter vilket leder till diarré. När vi bajjar eller kräks kommer det att följa med döda celler men även virus vilket gör att kräkningarna och bajset är det som främst sprider smittan. Naturligtvis kan man ju ha virus även i munnen (saliven) och då det bara krävs en lite mängd virus för att bli sjuk är det möjligt att man kan smittas så. Men som sagt, mer virus i bajs/kräk = störst smittrisk. Man säger att man kan sprida smitta i ungefär 48 h efter sista kräkningen/diarrén.

Ett av problemen med kräkisen är att man bara blir immun mot viruset i en kort period efter att man har haft det (kanske 2-3 månader) innan immunförsvaret tacklar av och viruset muterar så att man kan smittas igen. Har du riktig oflyt kan du även få en annan stam av viruset snabbt efter att du haft det och bli sjuk två gånger men det är ovanligt.

The good news - ungefär 20% av befolkningen är immuna (viruset kommer inte in i tarmcellerna). Går inte att veta om man är det dock om man inte vet med sig att man aldrig får det.
Handsprit gör lika mycket nytta på calicivirus som fjärt mot en F-15 (de tål skiten). Noggrann handtvätt med tvål och vatten är det som gäller. Därmed inte sagt att det kan va bra attt sprita labbarna ibland för att inte få i sig bakterier som också kan ge en diarré och annat men mot kräkisen hjälper det föga. Hoppas jag rätt ut lite iaf

http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article6721695.ab



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar