lördag 6 mars 2010

Kan fetma smitta?

Ökad aptit och svårigheter att reglera blodsockret kan smitta från en individ till en annan, via överföring av tarmbakterier. Studier på möss stödjer hypotesen om tarmflorans betydelse för vikten.

Ingen forskare kan med trovärdighet slå fast vad som gäller för människans räkning enbart genom att studera möss, men när flera studier pekar i samma riktning finns åtminstone en stadig grund för vidare forskning.

Ny forskning

På senare år har flera forskningsprojekt presenterats med slutsatsen att bakterierna i tarmarna spelar en stor roll för vår förmåga att reglera vikten. I kommande nummer av vetenskapstidskriften Science publiceras ytterligare en, skriven av bland andra Andrew Gewirtz och Matam Vijay-Kumar.

Nyfunnen gen

Studien i fråga inleddes med upptäckten att laboratoriemöss som saknar aktivitet i en viss gen kallad TLR5 regelmässigt väger cirka 20 procent mer än andra möss. Dessutom har de ofta symtom som liknar det som hos människan kallas metabola syndromet, ett slags förstadium till diabetes med förhöjt blodtryck, höga blodfetter och svårigheter för kroppens celler att reagera på det blodsockersänkande hormonet insulin.

http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article6721695.ab


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar