söndag 1 mars 2009

Apotekets mångmiljardförsäljning

En rad internationella apotekskedjor suktar efter att komma åt Apotekets mångmiljardförsäljning. I det tysta rustar de sig för att intåget på den svenska marknaden ska bli så lönsamt som möjligt. Men ännu finns oklarheter kring hur marknaden kommer att se ut i framtiden.

Den första juli i år blir det möjligt för andra än Apoteket att sälja läkemedel i Sverige. Propositionen, som möjliggör detta, lämnades i förra veckan till Riksdagen och under våren fattas det formella beslutet.

Dock är det svårt att sia om hur apoteksmarknaden kommer att se ut framöver. Ett särskilt bolag, kallat Omstruktureringsbolaget med fyra anställda, har till uppgift att sälja ut de nu statligt ägda apoteken till högstbjudande och se till att få en fungerande marknad.

Av de 950 apotek som finns i landet ska nära hälften säljas ut, i ett första steg. Exakt hur utförsäljningen ska gå till, vilka av apoteken som säljs eller det exakta antalet apotek är bolagets vd Eva-Britt Gustafsson förtegen om, men konstaterar att processen är komplicerad.

–Fortfarande kan det komma justeringar, men det är inget vi hoppas på, säger hon.

Hon tror inte heller att det kommer att vara något problem att locka intressenter. Men den processen är omgärdad med ett visst mått av hemlighetsmakeri. Alla frågor har heller ännu inga svar.

–Man ska komma ihåg att detta är ett politiskt beslut. Omregleringen görs inte för att det nuvarande systemet är dåligt, någon sådan analys finns inte, utan det är en ren politisk förändring, säger Andreas Furängen, vd Apotekarsocieteten – en ideell förening.

Han är inte heller särskilt förvånad över att vissa av de bolag som överväger att öppna apotek i Sverige är lågmälda, eller väjer för frågor.

–Nu är det ett högt pokerspel, eftersom man sitter i ett affärsläge och vill inte verka särskilt angelägen, säger Andreas Furängen.

En viktig fråga som ännu inte är löst är vilka handelsmarginaler som ska tillåtas på läkemedlen. Och innan det är löst är det svårt för de intresserade aktörerna att ta ställning till själva affären.

Flera bedömare som SvD Näringsliv har talat med säger att de aktörer som har gått in i Norge också kommer att gå in i Sverige. Blir det så kommer den brittiska kedjan Alliance Boots, den tyska läkemedelsgrossisten Celesio och finska Tamro att driva apotek i Sverige. Branschpressen vittnar även om att de flesta rekryterat nyckelpersoner som ska sköta verksamheten i Sverige.

Tamro, som är en av Apotekets distributörer, bekräftar att de är intresserade av den svenska apoteksmarknaden.

–Vi tittar noga på affären att köpa apotek. Men vi tar inget beslut förrän riksdagsbeslutet är taget. Det är en stor investering, säger Ulrika Hultgren, informationsansvarig på Tamro som har den tyska jättekoncernen Phoenix group i ryggen.

Även tyska Celesio bekräftar att de är intresserade av den svenska marknaden, men säger sig vilja avvakta något. Fortfarande är det mycket som är oklart.

–Vi har inte fattat något beslut. Det handlar om pris, lägen och intjäningsmöjligheter. Vi måste väga det mot riskerna att gå in Sverige, säger Rainer Berghausen, informationsdirektör på huvudkontoret i Stuttgart.

Oppositionens uttalande om att förutsättningarna kan komma att ändras avskräcker.

Även på Tamro funderar man på vad oppositionens uttalande kan betyda.

–Vi är oroade över det. Att ställa om ett system tar tid och kostar pengar. Vi tror inte att det skulle medföra några positivt och hur ska man kunna gå tillbaka, särskilt med tanke på vad EU har sagt, säger Ulrika Hultgren.

I övrigt finns de som spekulerar i att finska koncernen Oriola KD, skulle starta apoteksverksamhet i Sverige, med tanke på att de redan är verksamma här genom att de äger grossisten Kronans Droghandeln, som levererar varor till det nuvarande Apoteket.

–Vi analyserar propositionen just nu som vi har fått och förbereder oss. Men det är för tidigt att säga något mer, säger Annika Alström på Kronans Droghandel.

1 kommentar: