Sjukdomsinformation om kondylom
Annan benämning: könsvårtor
Kondylom är en av våra vanligaste sexuellt överförda infektioner. Bortsett från att kondylom hos vissa kan ge subjektiva besvär är sjukdomen av intresse pga. kopplingen till cancerutveckling.
Orsakande mikroorganism, smittvägar och smittspridning
Infektionen orsakas av Humant papillomvirus (HPV), en grupp virus där det är beskrivet mer än 50 typer. Det är vissa typer av papillomvirus som också orsakar de hos barn så vanliga vårtorna på händer och fötter.
Papillomvirus smittar via direkt kontakt, kondylom då vanligen via samlag. Inkubationstiden anges till omkring 2–3 månader men kan vara betydligt längre.
Symtom, komplikationer, behandling och diagnostik
Kondylom ger i allmänhet inga symtom utöver att vårtorna känns eller syns. Utseendet på vårtorna kan variera. Ofta är det rodnade eller hudfärgade små, flikiga förändringar, som liknar vanliga vårtor. Ibland, då kondylomen är platta, kan de vara svåra att se utan särskild undersökning.
Hos mannen sitter vårtorna i allmänhet på förhuden, ollonet eller penisskaftet, men kan också finnas i urinrörsmynningen. Hos kvinnor ses vårtorna på blygdläpparna, omkring urinröret och i slidöppningen. De kan också sitta längre in i slidan och på livmodertappen och kan då vara svåra att upptäcka. Oavsett lokalisationen får man räkna med att virus finns överallt på slemhinnorna (också i ändtarmen).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar