söndag 24 maj 2009

Hva er Xenical? - IT Apoteket


Starthjelp
Xenical er et medikament mot fedme, og finnes som kapsler. Xenical er ment som en starthjelp for overvektige som vil ned i vekt, og skal brukes samtidig med kostveiledning og mosjonsplanlegging.

Xenical fås bare på hvit resept, og behandlingen er relativt kostbar. Utgifter til medisinsk behandling kan imidlertid gi rett til skattefradrag.

Hvordan virker Xenical?
Virkestoffet heter Orlistat. Hver kapsel inneholder 120 mg av virkestoffet.

Xenical virker bare lokalt i tarmen der den påvirker oppsuging av matfett fra tarmen uten å sette ned matlysten:

Når du har spist mat som inneholder fett, vil matfettet bestå av store molekyler i tarmen. For at disse skal kunne bli sugd opp fra tarmen og komme kroppen til nytte, må det først brytes ned til bittesmå fettpartikler ved hjelp av såkalte lipaser. Lipaser er enzymer som kroppen produserer og som sprøytes inn i tarmen når du har spist.

Xenical påvirker hvor godt disse enzymene greier å dele opp fettet, ved at virkestoffet klistrer seg på enzymene og hindrer dem fra å bryte ned en del av fettet i måltidet.

Når du bruker Xenical vil ca. 30% av matfettet du har spist gå rett gjennom tarmen i steden for å bli suget opp. Xenical tas ikke opp fra tarmen selv, og har derfor bare virkning lokalt.

Xenical skiller ikke på fett!
Xenical fører til at kroppen din vil ta opp mindre av de fettløselige vitaminene: Vitamin A, Vitamin D og Vitamin E, og du bør ta tilskudd av disse vitaminene (helst på kveldstid) så lenge du bruker Xenical.

1 kommentar: