tisdag 5 maj 2009

Två av tre apotek ska säljas ut - IT Apoteket öppnar butik

150 apotek ska föras över till ett statligt ägt småföretagsbolag och majoritetsägande erbjuds till småföretagare. Det är färre än vad regeringen föreslagit.

Urvalet av de apotek som ska säljas har gjorts utifrån såväl geografiskt läge som storlek, typ av apotek och hur lönsam verksamheten varit. Ambitionen är de ska bli fullvärdiga konkurrenter till Apoteket AB, som behåller 330 apotek. Utförsäljningen ska påbörjas redan under maj månad. Under tiden ska alla apotek vara i gång.

– Vi kommer inte att en enda dag dra ned rullgardinen där det står "stängt för ombyggnad", säger Eva-Britt Gustafsson som är vd på Apoteket Omstrukturering AB.

De 466 apotek som säljs till lite större aktörer föreslås delas in i åtta grupper, med mellan tio och 200 apotek i varje, enligt ett pressmeddelande. Såväl svenska som utländska företag finns med bland de intressenter som varit i kontakt med regeringen via Apoteket Omstrukturering AB, och de kommer från såväl riskkapitalbranschen som apoteksbranschen och andra områden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar