söndag 8 februari 2009

Alli - Nya Xenical - IT Apoteket


Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har för första gången godkänt ett fetmapreparat för försäljning receptfritt. Beslutet har vållat kraftig debatt i USA.

Preparatet, som ska heta Alli och tillverkas av läkemedelsbolaget Glaxo Smithkline, har i vetenskapliga tester visat på viktminskningar på 5-10 procent.

Alli är inget annat än en svagare variant av det receptbelagda fetmapreparatet Orlistat som sålts under namnet Xenical. Substansen är verksam genom att hämma upptag av fett i tarmen och i storleksordningen 25 procent av fettupptaget från föda sägs kunna minskas.

Lansering i USA ska ske i sommar och 90 tabletter kommer att kosta 50 dollar, motsvarande 350 kronor. Upp till tre gånger per dag kan en tablett tas men om Alli tas i samband med alltför fettrik mat kan detta leda till biverkningar. Därtill understryks att Alli ska användas i kombination med diet och motion.

Kritiker varnar dock för att preparatet kan komma att leda till att än fler amerikaner bortser från den verkliga lösningen på övervikt och fetmaepidemin, nämligen att röra på sig och försöka undvika alltför energirik kost. Beslutet att godkänna preparatet har också mött stark kritik från organisationen Citizen watch som anser det som ”extremt ansvarslöst” att släppa preparatet på grund av att Xenical tidigare visat sig öka risken för ett förstadium till cancer i tjocktarmen.

1 kommentar: