söndag 8 februari 2009

Bantningspiller - Apoiteket

Läkemedelsverket köpte in 34 bantningspiller på nätet varav hälften innehöll farliga ämnen. Av produkterna innehöll sex stycken efedrin varav det inte var angivet på förpackningen för en av dem. Andra ämnen som identifierades var bl.a. pseudoefedrin, synefrin, usninsyra och extrakt från grönt te.

Läkemedelsverket och Livsmedelsverket undersökte 34 bantningspiller inköpta på nätet. De var avsedda antingen för bantning eller för att minska underhudsfett hos kroppsbyggare.

Undersökningen visade att hälften av preparaten innehöll ett eller flera av följande riskabla ämnen: efedrin, pseudoefedrin, synefrin och usninsyra. Hela 27 av produkterna innehöll ämnen som gör att de juridiskt är läkemedel vilket gör försäljningen är olaglig.

Efedrin i bantningspiller

Efedrin är ett svagt centralstimulerande kemiskt besläktat med amfetaminer men verkar mestadels ute i kroppen. Det kan öka fettförbränningen och kombineras då ofta med koffein. I läkemedel används det bl.a. i slemlösande hostmedicin.

Efedrin kan ge högt blodtryck och andra biverkningar från hjärt- och kärlsystemet, men också andra typer av biverkningar. Risken för biverkningar kan vara högre för den som är överviktig.
Synefrin är också riskabelt

Synefrin har inte använts särskilt länge i bantningspiller men började tillsättas när efedrin och örtextrakt med efedrin förbjöds i allt färre länder. Det hittades i 11 av de produkter som Läkemedelsverket undersökte. Den effekt synefrin kan ha på viktminskning är mycket tveksam.

Synefrin kan ge allvarliga biverkningar och Mayo clinic har rapporterat att synefrin kan orsaka stroke. I produkter kan synefrin också kallas för synephrine, bitter organge, zhishi, sour orange och pomerans.
Koffein i bantningspiller

Läkemedelsverket upptäckte koffein i flera av produkterna. Koffein kan underlätta viktminskning men det finns inte något värde att ta det i tablettform. Höga doser, som ju är lätt att få i sig via tabletter, kan också ge biverkningar på ett helt annat sätt än t.ex. kaffe och te.

Biverkningar, enligt Läkemedelsverket, kan inkludera sömnsvårigheter, huvudvärk, hjärtklappning och illamående.

Extrakt av grönt te

Extrakt av grönt te hittades i ett tiotal produkter. Det har rapporterats flera gånger att extrakt av grönt te kan vara skadligt för levern.

1 kommentar: