fredag 6 februari 2009

Så avslöjar du skojarna på nätet

Nätet är fullt av lycksökare som hela tiden draggar efter människor med behov som inte har garden uppe.Handeln med läkemedel på internet är extra utsatt. Det finns så mycket guld och gröna skogar att lova och behoven kan vara brännande hos vanliga konsumenter. På senare tid har en uppsjö av sajter som poppat upp.

De är på svenska, de ser snygga ut och de stavar numera rätt.Problemet är att de mörkar all information om varifrån tabletterna kommer. Då får man gissa. Det kan handla om svenskar som smugglat in "Viagra" från till exempel Kina eller svenskar i Thailand som skickar tabletter därifrån.

Det är osäkra kanaler och det är olaglig verksamhet. Endast läkemedel som skrivs ut av europeiska läkare och skickas från europeiska apotek får skickas till Sverige.

Här är en checklista för att värdera en sajt. Det är ingen garanti, men de flesta sajter som har något att dölja undviker följande punkter:

1. Skriver de om vilka de är? Är de ett bolag? Var är de registrerade? Det finns inga lagliga svenska apotek på nätet förutom Apoteket.2. Skriver de om läkare? Inom EU måste läkare skriva ut ett recept för att det ska vara lagligt.3. Har de noggranna genomgångar av läkemedlet och dess användning? Orkar de inte lista eventuella biverkningar etc är något skumt.4. Hur är språket? Platt och säljande? De oprofessionella aktörerna öser ofta på löjligt mycket och skriver dåligt.5. Hävdar de samarbete med myndigheter? Inga svenska myndigheter vill ha något att göra med ett svenskt nätapotek.Frågetecken kring en eller flera av dessa punkter bör resa stor, röd varningsflagg hos dig. Det är onödigt att handla av dem, även om de nu skulle ge dig äkta tabletter. Dessa sajter sänker hela den möjlighet som internet har givit, nämligen egenmakt och alternativ till etablerade sjukvårdskanaler. Nya sajter ska vara bättre, de ska höja kvaliteten och säkerheten. Elixir tipsar om internetapotek som på många sätt kan anses oseriösa jämfört med den enda upparbetade behandlingsvägen med svenska läkare och Apoteket. Många av de nya sajterna tillhör dock nätets sumpiga undervegetation och luktar riktigt illa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar