söndag 8 februari 2009

Klamydiakur säljs lagligt


Klamydia

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen som är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Klamydia behandlas med antibiotika. Du kan vara smittad utan att veta om det. Sveda när du kissar är vanligaste besväret. Utan behandling kan infektionen leda till att du inte kan få barn.

Klamydia smittar vid vaginalt, oralt och analt sex utan kondom. Sjukdomen orsakas av bakterier som finns i urinrör och slida, ibland även i ändtarm och i sällsynta fall svalg.

Utan behandling kan infektionen leda till sterilitet hos framför allt kvinnor, eftersom den kan leda till äggledarinflammation. Till följd av äggledarinflammation finns också risk för utomkvedshavandeskap vid en framtida graviditet. Kvinnan kan även smitta barnet vid förlossningen så att det nyfödda barnet får ögoninfektion och lunginflammation.

Hos män kan klamydia orsaka bitestikelinflammation, som innebär risk för sterilitet.

Antalet insjuknade har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren, störst är ökningen bland ungdomar i åldrarna 15 till 24 år.

Enligt smittskyddslagen är du skyldig att omedelbart söka läkarvård om du misstänker att du är smittad av klamydia. All undersökning, vård och behandling som behövs är kostnadsfri. Du är skyldig att göra de undersökningar och ta de prover som behövs. Om du är smittad måste du genomgå behandling.

Du måste även lämna uppgifter om den eller de personer som kan ha smittat dig och vilka du kan ha smittat. Du kan själv välja om du vill informera dina partner eller be att din läkare gör det. Du är i så fall alltid anonym gentemot dina partner genom sekretesskyddet i smittskyddslagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar