I det största internationella sjukvårdsprojektet någonsin ska patientdatajournaler i hela EU utvecklas så att läkare snabbt får uppgifter om patienter i andra länder. Systemet, Epsos - Smart open service for european patients - kommer att testas i mindre skala redan nästa år.
För läkarnas del innebär införandet av Epsos att journalföringen blir mer mallad. Kodning blir A och O för att informationen ska kunna översättas och bli förståelig för fler. Framför allt är det kodsystemen ICD och Snomed som måste få bättre genomslag i journalerna.
– Långa beskrivande texter kommer inte att fungera längre. Journalerna får en helt annan karaktär när de ska delas med andra. De blir mer mallade och koderna viktigare. Det här är en förändring som landets läkare kommer att se inom de närmaste åren, säger Daniel Forslund, departementssekreterare på socialdepartementet och ordförande för hela Epsos-projektet.
Recept kan hämtas i annat land
Efter godkännande från patienten ska läkare i EU-länderna snabbt kunna få upp en patientdataöversikt med grundinformation om patienten, oavsett var denne befinner sig. Journalöversikten kan förutom personnummer innehålla uppgifter om exempelvis kroniska diagnoser, läkemedelslista, intolerans eller allergier. Information som kan vara nödvändig för att undvika felbehandling.
Behovet av ett gemensamt europeiskt IT-system för sjukvården blir tydligt när EU inför patienträttighetsdirektivet som innebär att patienter kan söka vård fritt inom hela EU.
– Vårdinstanser i hela EU måste då kunna utväxla information och återkoppla till varandra på ett smidigt sätt. Men det kan även innebära att läkare i exempelvis Sverige kan skriva ut e-recept som sedan kan hämtas ut på apotek i ett annat EU-land, säger Daniel Forslund.